CHARACTERISTICS OF THE END OF THE MESOLITHIC IN CENTRAL EUROPE BASED ON FINDINGS OF ARTEFACTUAL AND ENVIRONMENTAL ARCHAEOLOGY - Ptáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá procesem neolitizace ve střední Evropě se zaměřením na území České republiky, který je nastíněn na základě literární rešerše. Pozornost je dále věnována mezolitickému pozadí procesu neolitizace, a to s ohledem na vliv mezolitického člověka na přírodní prostředí. Sledovány jsou zejména ekonomické a sociální aspekty využívání rostlin v evropském mezolitu.
CHARACTERISTICS OF THE END OF THE MESOLITHIC IN CENTRAL EUROPE BASED ON FINDINGS OF ARTEFACTUAL AND ENVIRONMENTAL ARCHAEOLOGY
CHARAKTERISTIKA VYZNÍVÁNÍ MEZOLITU VE STŘEDNÍ EVROPĚ NA ZÁKLADĚ POZNATKŮ ARTEFAKTUÁLNÍ A ENVIRONMENTÁLNÍ ARCHEOLOGIE
Keywords: neolitizace; mezolit; neolit; LnK; genetika; stabilní izotopy; štípaná industrie; demograffie; environmentální archeologie; Vedrovice; Švarcenberk; Neolithisation; Mesolithic; Neolithic; LBK; genetics; stable isotopes; chipped stone industry; demograohy; environmental archaeology; Vedrovice; Švarcenberk