Obsah rtuti v houbách z území poblíž závodu na výrobu střeliva a průmyslové střelnice - Brázdová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Metodou AAS (AMA-254) byla rtuť stanovena ve 119 vzorkách 41 druhů plodnic v naprosté většině jedlých druhů hub. Houby byly shromážděny z lesů z blízkého okolí továrny na střelivo a její průmyslové střelnice (fy Sellier & Bellot, Vlašim). Nejvyšší obsahy byly zaznamenány ve vzorkách žampionu ovčího (Agaricus arvensis), čirůvky fialové (Lepista nuda), čirůvky májovky (Calocybe gambosa) a holubinky černající (Russula nigricans). Obsah rtuti se velmi dobře shodoval s koncentracemi, které jsou běžné na neznečištěných lokalitách.
Mercury contents in mushrooms growing nearby a factory producing ammunition and an industrial shooting-range
Keywords: Jedlé houby; rtuť; AAS.; Edible mushrooms; mercury; AAS.