Der substantivische Genitiv in der deutschen Presse - Papoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je komplexní analýza stupně odbourávání flexe substantivního genitivu v současné němčině. V teoretické části je vycházeno ze základní odborné literatury k problematice klasifikace genitivů a flexe substantivních genitivů v současné spisovné němčině. V praktické části je zpracována problematika eventuálních změn ve flexi německých substantiv, přednostně mizení genitivu a popř. jeho nahrazování jinými konstrukcemi. Genitivy jsou excerpovány z vlastního korpusu dvaceti textů ze zvolené rubriky německého časopisu "Bild der Wissenschaft". Získaná data jsou podrobena analýze, srovnána s údaji v relevantních vědeckých dílech/gramatikách a statisticky vyhodnocena. Práce je vypracována v německém jazyce.
Substantive Genitive in German Press
Keywords: současná spisovná němčina; nahrazování genitivu jinými konstrukcemi; substantivní genitiv; klasifikace genitivů; flexe substantivních genitivů; contemporary standard German; replacement genitive by other constructions; substantive genitive; genitives' classification; substantive genitive flexion