Právní aspekty postavení obce v roli veřejného opatrovníka - Kašpárková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce je rozebrat právní aspekty postavení obce v roli veřejného opatrovníka a na reálném příkladu z praxe přiblížit problematiku ustanovení obce do funkce veřejného opatrovníka. Dále pomocí kvantitativního šetření nalézt možnou alternativu financování veřejného opatrovnictví, která by byla ze strany obcí kladně přijímána. Problematika veřejného opatrovnictví se v dnešní době stává velice diskutovaným tématem, a to nejen z důvodu chybějící právní legislativy, která by institut veřejného opatrovnictví regulovala, ale také proto, že financování této agendy směrem k obcím, které funkci veřejného opatrovníka vykonávají, je nedostatečné a pro samotné obce nevyhovující.
Legal aspects of the position of the municipality in the role of a public guardian
Keywords: Opatrovnictví; veřejný opatrovník; opatrovnický soud; účelová dotace; zúčtovatelná záloha; Guardianship; public guardian; block grand; billable deposit; guardianship court