Autorita učitele z pohledu žáků 2. stupně základní školy - Outlá, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této diplomová práce, s názvem "Autorita učitele z pohledu žáků 2. stupně základní školy," je, zjistit názor žáků na autoritu učitele a zmapovat případné rozdíly v odpovědích žáků v závislosti na jejich pohlaví a školní úspěšnosti. Diplomová práce je rozdělena na dvě části. V první části jsou systematicky popsány teoretické poznatky, týkající se autority učitele. Nejprve je definován pojem autorita, jako obecný pojem, dále následuje část, která je zaměřena na autoritu učitele a její krizi, spojení autority s výchovou a kázní během vyučování. Druhá část diplomové práce je zaměřena na empirický výzkum, ve kterém bylo využito metody dotazníku.
Teacher's Authority from Students' Points of View in Second Stage of Basic Education
Keywords: autorita; autorita učitele; krize autority; autorita a výchova; kázeň; nekázeň.; authority; the authority of the teacher; the crisis of authority; authority and the upbringing; discipline; indiscipline.