Etické otázky sociálních pracovníků při práci s cizinci - Bestrejková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na sociální práci s cizinci. Nejprve bylo představeno téma migrace, historie migrace v České republice, základní pojmy, které se k tomuto tématu vztahují, potřebnost integrace a migrační politika České republiky. Následně byl reflektován pohled na migraci z hlediska Sociálního učení církve a také Bible. Následně byla představena sociální práce s cizinci, její jednotlivé teorie a metody, ale také hodnoty sociální práce, možné překážky, které na sociální pracovníky čekají či provázanost oboru s ostatními disciplínami a odborníky. Cílem diplomové práce bylo, za pomoci literatury a dalších dostupných zdrojů, představit nejen pojem migrace, ale také představit, jak funguje sociální práce s cizinci, poukázat a následně reflektovat, zda se sociální pracovníci v rámci své praxe setkávají s etickými problémy či dilematy a jakým způsobem je řeší. Pro naplnění cíle byly využity nejen získané znalosti z prostudovaného materiálu, ale také výsledky z kvalitativního výzkumu. Pro potřeby diplomové práce byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které doplňují cíl výzkumu. Diplomová práce je určena čtenářům, kteří chtějí získat základní povědomí o globálním fenoménu migrace. Dále může být nápomocná studentům oboru sociální práce či již vystudovaným sociálním pracovníkům, kteří uvažují nad tím, že by chtěli pracovat právě s touto cílovou skupinou.
Ethical issues of social workers working with foreigners
Keywords: sociální práce; migrace; etické otázky; integrace; diskriminace; teorie sociální práce; migrační politika; social work; migration; ethical issues; integration; discrimination; theories of social work; migration policy