Péče o dýchací cesty u ventilovaných pacientů na ARO - příprava výukového materiálu pro nově nastupující sestry - Pašavová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku péče o dýchací cesty u ventilovaných klientů a vytvoření výukového materiálu pro nově nastupující sestry na anesteziologicko ? resuscitační oddělení Nemocnice Strakonice a.s. Práce se skládá z části teoretické a výzkumné. V teoretické části je několik kapitol, v nichž je popsána mimo jiné také anatomie dýchacích cest, způsoby a pomůcky potřebné pro zajištění dýchacích cest v rámci prováděné umělé plicní ventilace a také samozřejmě následující péče o dýchací cesty. Ve výzkumné části, prováděné kvalitativním výzkumným šetřením za použití nestandardizovaných individuálních rozhovorů, byly stanoveny tři cíle, které jsme se snažili splnit pomocí okruhů otázek. Tyto otázky byly kladeny dvěma skupinám sester z téhož pracoviště anesteziologicko ? resuscitačního oddělení Nemocnice Strakonice a.s. Jedna skupina byla tvořena sestrami s dlouholetou praxí na ARO, které vedou nově nastupující sestry během adaptačního procesu a druhá skupina sestrami nově nastupujícími nebo s minimální praxí na ARO. Cílem bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o dýchací cesty u ventilovaných klientů na ARO a dále jaká forma výukového materiálu je pro nově nastupující sestry na ARO optimální. Posledním cílem bylo zjistit přínos a využitelnost vytvořeného materiálu ohledně péče o dýchací cesty v praxi. Výsledky ukázaly, že základními specifiky je odsávání z dýchacích cest, zvlhčování, mikronebulizace a péče o endotracheální rourku a tracheostomickou kanylu. Na formu výukového materiálu sestry vznesly návrh formy v podobě tištěného materiálu a také v elektronické podobě. Informace i výukový materiál ohledně péče o dýchací cesty u ventilovaných klientů je potřeba neustále doplňovat. Technika i nové metody se stále vyvíjejí a je povinností zdravotníků tyto informace a postupy neustále doplňovat a dle nich také poskytovat danou ošetřovatelskou péči. Vhodným řešením by mohl být právě vytvořený výukový materiál, který je vytvořen v tištěné podobě i v PowerPointu. Je tedy možné jej kdykoli dle potřeby upravit a doplnit. Vytvořený výukový materiál byl poskytnut na dva měsíce k ověření v praxi na ARO Nemocnice Strakonice a.s., kde probíhalo výzkumné šetření a poté předložen vrchní sestře.
The Care of Air Passages of Ventilated Clients at the Department of Anesthesiology and Resuscitation ? Creating Instructional Materials for Starting Nurses
Keywords: Dýchací cesty; Umělá plicní ventilace; Odsávání z dýchacích cest; Zvlhčování; Klient; Ošetřovatelská péče; Air passages; Artificial ventilacion; Airway suction; Humidifying; Client; nursing care