Poruchy pohybového aparátu u veslařů a jejich fyzioterapie - Šímová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá poruchami pohybového aparátu u veslařů a možnostmi jejich ovlivnění vybranými fyzioterapeutickými postupy. Veslování je silově vytrvalostní sport, jehož hlavním cílem je v co nejkratší době překonat jízdou na speciálních lodích různou vzdálenost. Tento sport klade mimořádné nároky na výkonnost svalů horních a dolních končetin a trupu. Velká zátěž a přetěžování pohybového aparátu může vést ke vzniku funkčních poruch či svalových dysbalancí. Tyto poruchy snižují koordinaci, stabilitu a celkový výkon sportovce, naopak zvyšují riziko úrazu. I přes toto extrémní zatížení není úrazovost veslařů nijak vysoká, pouhých 0,3 %, především z toho důvodu, že se jedná o bezkontaktní sport. Veslaři nejčastěji trpí bolestmi zad či záněty šlach, kloubními poraněními, únavovými zlomeninami či křečovými stavy. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část, teoretická, zahrnuje teoretické poznatky, a to seznámení s veslováním, historií tohoto sportu, jeho charakteristikou, kineziologií veslařského pohybu a nejčastějšími pohybovými poruchami u těchto sportovců. Dále teoretická část práce obsahuje poznatky o sportovní medicíně a funkčních poruchách pohybového aparátu, jejich vzniku a generalizaci. V druhé části, praktické, jsou popsány vyšetřovací metody ve fyzioterapii a terapeutické postupy, dále obsahuje data kvalitativního výzkumu. Výzkum byl zpracován formou kazuistik, které zahrnují odběr anamnézy probandů, vstupní kineziologický rozbor, návrh krátkodobého terapeutického plánu, zahrnuje popis průběhu jednotlivých terapií, výstupní kineziologický rozbor a celkové zhodnocení terapií. Každému probandovi byl pak navržen specifický dlouhodobý terapeutický plán. Fyzioterapie probíhala v rozsahu osmi terapií. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější poruchy pohybového aparátu u veslařů, jakým způsobem lze zařadit vhodnou kinezioterapii a jakým způsobem předcházet poruchám pohybového aparátu u těchto sportovců. Tato práce může být využita v praxi sportovních i klinických fyzioterapeutů nebo jako edukační materiál pro vybranou skupinu sportovců.
Dysfunctions of musculoskeletal system of the rowers and their physiotherapy
Keywords: Veslování; funkční porucha; sportovní medicína; fyzioterapie; prevence; Rowing; functional impairment; sports medicine; physiotherapy; prevention