Avantgardní impulsy ze zahraničí v periodiku Avantgarda - Benešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Časopis Avantgarda byl jedním z nakladatelských listů participující se na dotváření charakteru československé kultury v průběhu 20. až 30 let 20. století. Tato diplomová práce se zabývá výzkumem a analýzou tohoto periodika z let 1925 ? 1930 v kontextu historických událostí 20. let, přičemž zohledňuje i kulturní dění v oblastech umění, divadelního repertoáru, literatury a jiné. Primárním cílem práce je provést analýzu vycházejících ročníků periodika, prozkoumat jejich vývoj, směřování a do jisté míry také postihnout příští zaměření redakce časopisu. Součástí diplomové práce jsou rovněž sondy do literární produkce časopisu orientující se v konečné fázi práce předně na zahraniční (německy psané) příspěvky, včetně pokusu o jejich interpretaci v souvislosti s domácí avantgardní tvorbou.
Avant-garde Foreign Feedbacks in the Review Avant-garde