Obrazné prostředky a frazémy v psané publicistice - Gabrielová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce jsou obrazné prostředky a ustálené obraty na obrazném základě frazémy v psané publicistice. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část charakterizuje funkční styly a vysvětluje frazémy a obrazná pojmenování. Pozornost je věnována zejména funkčnímu stylu publicistickému. Druhá část obsahuje rozbor analytických textů z deníku Mladá fronta DNES. Cílem je zjistit, jak jsou tyto prostředky využívány, k čemu slouží, které z nich jsou frekventované, zda jsou užívány s porozuměním a jak dochází k jejich aktualizaci.
Figurative means and phrasemes in written publicistics
Keywords: obrazné prostředky; frazémy; publicistika; Mladá fronta DNES; aktualizace; Figurative means; phrasemes; publicistics