Analýza překážek exportu služeb v ČR - Jirkal, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na překážky exportu služeb v ČR. Pro analýzu překážek exportu služeb v ČR bylo vybráno odvětví mezinárodní dopravy. Hlavním cílem diplomové práce je analýza vybraného podniku zabývajícího se exportem služeb a vymezení konkrétních opatření a doporučení pro eliminaci překážek, se kterými se podnik setkává. Dílčím cílem diplomové práce je analýza překážek při exportu služeb českých podnikatelských subjektů zabývajících se mezinárodní dopravou. Nejprve bylo provedeno dotazníkové šetření. Poté následovala analýza vybrané firmy zabývající se mezinárodní silniční dopravou. V rámci této analýzy byla provedena finanční analýza, analýza konkurence - Porterův model, STEP analýza, SWOT analýza a strukturovaný řízený rozhovor s představitelem hodnocené firmy. Konečným výstupem práce byl návrh konkrétních doporučení vedoucích k odstranění nebo snížení vlivu některých překážek, se kterými se hodnocený podnik setkává při exportu svých služeb.
Barriers Analysis Export of Services in The Czech Republic
Keywords: export služeb; překážky exportu; mezinárodní doprava; dotazníkové šetření; finanční analýza; analýza konkurence - Porterův model; STEP analýza; SWOT analýza; strukturovaný řízený rozhovor; export of services; export barriers; international transport; survey by questionnaires; financial analysis; competition analysis - Porter´s model; STEP analysis; SWOT analysis; structured guided interview