Negative prefixes in contemporary English - Pelikán, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá negací vyjádřenou předponami v současné angličtině. Práce nejdříve objasní pojem negace, její filozofické kořeny, jak je vnímána v jazykovědě a zaměří se na její vyjádření pomocí afixů. Dále budou uvedeny a objasněny jednotlivé typy negace, které mohou jednotlivé předpony vyjádřit. Jádrem práce pak bude charakteristika jednotlivých prefixů z morfologického a sémantického hlediska. K tomuto účelu bude práce čerpat jednak ze sekundární literatury a jednak z dat získaných z lingvistického korpusu. Cílem práce je pak určit, jak jsou jednotlivé předpony produktivní a v jakém lingvistickém prostředí se vyskytují.
Negative prefixes in contemporary English
Keywords: negace; prefixy; morfologie; sémantika; korpus; negation; prefixes; morphology; semantics; corpus