Je odpovědnost vůči budoucím generacím relevantní téma pro sociální práci? - Adámková, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá odpovědností vůči budoucím generacím v rámci oboru sociální práce. Nejprve jsou charakterizovány základní pojmy, jako sociální práce, budoucí generace a odpovědnost. Posléze se text věnuje odpovědnosti vůči budoucím generacím, kterou propojuje s praxí sociálních pracovníků. V diskuzi se text věnuje konkrétním oblastem, kde se odpovědnost vůči budoucím generacím v sociální práci nachází. Konkrétně pak tuto odpovědnost dělí na dva druhy, a to vůči již existujícím budoucím generacím, a ještě neexistujícím budoucím generacím. Odpovědnost vůči již existujícím budoucím generacím nalézá v oblasti sociální práce s dětmi a dospívajícími a v sociální práci s rodinou. Odpovědnost vůči ještě neexistujícím budoucím lidem lze najít v oblasti sociální politiky, jakožto nástroji sociální práce, ve vzdělávání budoucích sociálních pracovníků či v oblastech sociální práce, které se zabývají prevencí. Tato práce ukazuje, že odpovědnost vůči budoucím generacím je pro obor sociální práce relevantním pojmem, který má v oboru své místo.
Is responsibility towards future generations relevant topic for the social work?
Keywords: odpovědnost; budoucí generace; mezigenerační spravedlnost; sociální práce; etika odpovědnosti za budoucnost; responsibility; future generations; multigenerational justice; social work; ethics of responsibility for the future