Vliv složení biomasy na účinnost přeměny energie v plynovém spalovacím motoru - Novotný, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce ?Vliv složení biomasy na účinnost přeměny energie v plynovém spalovacím motoru? se zabývá problematikou získávání energie z biomasy pro pohon motorů. Je zde popsán historický vývoj využití dřevoplynu a proces zpracování biomasy k jeho výrobě od počátku tohoto objevu po období využití a plošné realizace ve světě. V poslední části je uvedeno několik pokusů s různými druhy biomas a pokus o zjištění získané energie v jednoduchém plynovém spalovacím motoru. Součástí práce je konstrukce prototypu.
The influence of composition on biomass energy conversion efficiency in the gas combustion engine
Keywords: biomasa; dřevoplyn; spalovací motor; zplynování dřeva; generátor; Biomass; Wood Gas; Combustion Engine; gasification of Wood; Generator