Pozůstatky důlní činnosti v Ratibořských horách a okolí Dubských vrchů - Židová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce mapuje pozůstatky důlní činnosti v Ratibořských Horách, kde se těžilo stříbro. Jelikož je tato oblast velice rozsáhlá, je bakalářská práce zaměřena na oblast Dubských vrchů. Předkládaná práce je rozdělena na dvě části a to na teoretickou a praktickou část. V teoretické části bakalářské práce byla provedena podrobná literární rešerše geologické, mineralogické a hornické literatury včetně mapového geologického fondu. Druhá část se zabývá vlastním terénním výzkumem. Získaná data byla porovnána s publikovanou analýzou stavu území z roku 1979 (Chábera a Ouředníková, 1979). Doplňkem předkládané bakalářské práce je autorský návrh celodenní exkurze a tematického pracovního listu, nicméně tato část bakalářské práce má zcela okrajový charakter.
The Remains of Minig Activities in Ratibořské Hory and the Area of Dubské vrchy
Keywords: Těžba stříbra; Ratibořské Hory; Dubské vrchy; Důlní činnost; Pozůstatky důlní činnosti; Silver mining; Ratibořské Hory; Dubské vrchy; mining; the remains of mining activities