Sociální opora ve stáří - Kuntová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce je zaměřeno na sociální oporu seniorům / seniorkám v Domově pro seniory Světlo, pobočka Písek. Hlavním cílem je zmapovat úrovně sociální opory (mikro-, mezo- a makroúroveň) a její druhy z hlediska obsahu (emocionální, hodnotící, informační a instrumentální opora). Text práce je rozdělen na dvě na sebe navazující částí, tj. teoretická a praktická část. Teoretická část práce vysvětluje pomocí odborné literatury definici základních pojmů, jako je stárnutí, stáří a senior, sociální determinanty zdraví, sociální opora a lidské potřeby. Také se zde zmiňuje sociální práce. Na konci teoretické části je představena příspěvková organizace Domov pro seniory Světlo, pobočka Písek, kde proběhlo výzkumné šetření. Praktická část bakalářské práce je zaměřená na zodpovězení hlavní a dílčích výzkumných otázek. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, která byla realizovaná metodou dotazování s technikou polostandardizovaného rozhovoru. Nasbíraná data byla analyzována pomocí kategorizací dat, dále byla zobrazena pomocí tabulek a grafů. Výzkumný soubor byl tvořen 8 informanty, využívajících služby Domova pro seniory Světlo, pobočka Písek. Na základě získaných informací bylo zjištěno, že informanti jsou celkem spokojení s naplňováním sociálních potřeb za pomoci sociální opory, i když si myslí, že sociální opora znamená pouze administrativní úkony nebo představuje zařizování kompenzačních a zdravotních pomůcek. Za nejbližší osoby informanti považují členy rodiny. Potřeby seniorů / seniorek nejvíce naplňují pracovníci v sociálních službách. Výsledky bakalářské práce lze použít v Domově pro seniory Světlo, pobočka Písek, jako zpětnou vazbu pro zaměstnance nebo jako návod ke zkvalitnění péče.
Social support in old age
Keywords: senior; sociální determinanty zdraví; sociální opora; sociální potřeby; sociální práce; sociální služby; Domova pro seniory Světlo; senior; social determinants of health; social support; social needs; social work; social services; senior house Light