Teaching Advanced English Vocabulary: Collocations - Pieglová, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce zkoumá význam kolokací ve výuce anglického jazyka odpovídající úrovni středních škol, tj. úrovním B1 a B2 dle Společného evropského referenčního rámce. Práce se v teoretické části zabývá lingvistickou stránkou kolokací a opírá se o metodické postupy výuky slovní zásoby. Práce analyzuje vybrané učebnice anglického jazyka: English File, Headway, New Success, High Note a Maturita Solutions, aby získala vhled do metodického uchopení rozvoje kolokační kompetence a rozmanitosti cvičení spojených s kolokacemi. Výzkum nabízí cenné zdroje a aktivity navržené k podpoře hlubšího porozumění a praktické aplikace kolokační kompetence mezi studenty jazyků.
Teaching Advanced English Vocabulary: Collocations
Keywords: Kolokace; lexikální kolokace; gramatické kolokace; výuka slovní zásoby; anglický jazyk; cizí jazyk; slovní zásoba; kolokační kompetence; učebnice anglického jazyka pro střední školy.; Collocations; lexical collocations; grammatical collocations; vocabulary teaching; English language; foreign language; EFL; vocabulary; collocational competence; English language coursebooks for secondary schools.