Dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí v mateřské škole - Chvalkovská, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce si klade za cíl zjistit vliv výchovného prostředí mateřské školy na utváření dítěte ze sociálně znevýhodněného prostředí. Dále zjistit motivaci rodičů těchto dětí k docházce dítěte do mateřské školy a naplnění jejich očekávání. Teoretická část se věnuje tématům jako je sociální znevýhodnění, rodina, důvod vzniku sociálně patologických jevů i deprivace a význam mateřské školy v životě předškolního dítěte. V praktické části jsou prezentovány výsledky kvalitativního šetření, které je realizováno formou rozhovorů s rodiči těchto dětí a dále metodou pozorování chování dětí a jeho proměny v průběhu docházky do mateřské školy.
A child from socially disadvantaged backgrounds in nursery school
Keywords: sociální znevýhodnění; rodina; sociálně patologické jevy; deprivace; mateřská škola; socisocial disadvantage; family; socio-pathological phenomena; deprivation; kindergarten