Zpívané rituály v mateřské škole - Marková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Svou bakalářskou práci jsem zaměřila na uplatňování hudebních činností v rituálech mateřské školy. Měla by být příspěvkem a pomocníkem učitelek mateřských škol při tvorbě třídního kurikula a dále může být studijním materiálem pro budoucí učitelky mateřských škol. Ve své práci jsem vycházela z citované literatury, ze své praxe a z výzkumu. Práci jsem rozdělila na části teoretickou, praktickou a výzkumnou. Teoretická část seznamuje se současným pojetím hudební výchovy, s cíli hudebních činností, pedagogickými zásadami, osobností učitele při hudebních činnostech. Dále pak je zaměřena na výklad pojmu rituál a zpívaný rituál a jeho uplatnění v řádu dne a roku v mateřské škole. Praktickou část tvoří sborník písní - zpívaných rituálů s uplatněním hudebních činností a s metodickým komentářem. Hudební ukázky vychází z lidové tvorby a některé písničky, koledovačky a koledy jsou autorské. Ve výzkumné části jsem zjišťovala stávající stav, využívání zpívaných rituálů v kontextu dne a roku v mateřské škole, možnosti využití hudebních činností při těchto rituálech a získávání zdrojů doplňování metodického zásobníku o zpívané rituály v mateřské škole. V DVD ukázkách pak jsou navrženy možnosti využití.
Singing Rituals at Nursery School
Keywords: hudební činnosti; zpívaný rituál; mateřská škola; děti; music activities; singing ritual; nursery; children