Corrida de Toros - její místo v kultuře, historii a ekonomice Španělska - Nyklíčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním tématem této bakalářské práce jsou býčí zápasy, jejich zrod, původ a především průběh. Cílem práce je představit téma býčích zápasů široké veřejnosti a poskytnout čtenáři stručný náhled do kultury býčích zápasů. Zvýšená pozornost je věnována jednotlivým specifikům této zábavy, jako je chov arénních býků, typologie býčích arén, druhy býčích zápasů nebo hierarchie aktérů koridy. Zároveň práce upozorňuje na nebývalý zájem výtvarných umělců o ztvárnění býčích zápasů v průběhu celé jejich historie. V závěru práce připojila autorka výkladový slovník tauromachických pojmů doprovázený o obrazovou přílohu pro snadnější orientaci čtenáře.
Corrida de Toros and its place in culture, history and economy of Spain
Keywords: Španělsko; kultura; historie býčích zápasů; tauromachie; býčí zápasy; korida; Spain; culture; history of bullfights; the art of bullfights; bullfighting