Zjištění výskytu obezity a nadváhy u dětí na 2. stupni základních škol v Pacově pomocí kaliperace - Maršík, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni základních škol v Pacově. Autor se zpočátku zaměřuje na poznatky týkající se nadváhy, obezity a možnostmi její prevence. Posléze se zabývá poruchami příjmu potravy a zdravým životním stylem. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký je výskyt nadváhy a obezity u dětí na druhém stupni základních škol v Pacově. Pro získání dat uplatňuje metodu kaliperace, měří kožní řasy, dále tělesnou výšku a váhu (pro BMI). Údaje zpracovává v tabulkách a grafech. Pouze u jednoho žáka (ze 112) se podle procenta tuku prokázala obezita, nadváha u 25 žáků (22,3 %).
Determining the prevalence of obesity and overweight among children in the second primary school in Pacov using caliperacion
Keywords: obezita; kaliper; kožní řasa; tělesné složení; tělesná výchova; zdraví; obesity; caliper; skinfold; human composition; physical education; health