Amartya Sen a Index lidského rozvoje - Široká, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce podává základní přehled o konceptu ukazatele lidského rozvoje (HDI) v kontextu myšlenkového vývoje ekonoma a filozofa Amartya Kumar Seny. První část, teoretická, se zabývá základními podmínkami a okolnostmi, které ke konceptu HDI vedly. Tato část dále pojednává o samotném vzniku HDI, jeho struktuře a výpočtu. Následně jsou popsány některé další indikátory rozvoje. Poslední kapitola této části popisuje problémy rozvoje lidstva na sklonku 20. století spolu s možnými intervencemi směrem k rozvojovým problémům společnosti. Druhá část, praktická, obsahuje přípravy hodin tak, aby mohly být využity ve výuce společenských věd na gymnaziální úrovni. Zpracované hodiny jsou na téma: Chudoba, Index lidského rozvoje a Rozvojové cíle milenia. Tato část zároveň obsahuje metodická doporučení pro výuku včetně užitečných odkazů a publikací na daná témata. Součástí přílohy je kapitola věnovaná utilitarismu a dále překlad anglického originálního textu. Důvodem pro zveřejnění je velký význam textu pro vývoj indexu lidského rozvoje a zároveň nedostatek překladů v českém jazyce. Další přílohy jsou určené pro praktickou část, jakožto pracovní listy nutné pro výuku daných témat.
Amartya Sen and Human Development Index