Polymorfismus vybraných enzymů jako faktor ovlivňující složení mléčného tuku - Klojda, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo stanovit zastoupení genotypů pro polymorfismus g.10329C>T (A293V) v populaci, vyhodnotit vliv genotypu na základní užitkové parametry mléka a též na zastoupení mastných kyselin. Nejprve byly zjištěny alelové a genotypové frekvence v rámci populace. Následně byl hodnocen vliv tohoto lokusu na základní parametry mléčné užitkovosti a v další části bylo sledováno, jakým způsobem se odvíjí zastoupení mastných kyselin mléčného tuku od zjištěného genotypu. Pro genotypizaci bylo využito metody PCR/RFLP. V této práci se podařilo prokázat vliv polymorfismu g.10329C>T (A293V) jak na základní ukazatele mléčné užitkovosti, tak na složení mastných kyselin. Z práce tak vyplývá nejen možný ekonomický přínos pro chovatele, ale zároveň také možnost získat příznivější složení mléčného tuku s ohledem na zdraví nebo senzorické vlastnosti.
Polymorphism of some enzymes as factor affecting milk fat composition
Keywords: dojnice; mléčný tuk; mastné kyseliny; mléčná užitkovost; SCD1; dairy cows; milk fat; fatty acids; milk performance; SCD1