Porovnání nejnovějších metod pro výpočty vodní eroze - Šestauberová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Konspektem této práce je objasnění, které se týká eroze a její problematiky, z velké části zejména pak vysvětlení problematiky vodní eroze. V úvodu práce nalezneme objasnění vodní eroze, její původ, dopady a některá protierozní opatření, kterými lze právě tento druh eroze alespoň částečně utlumit nebo přinejmenším omezit její důsledky. Jako hlavní cíl této práce je stanoveno porovnání dosaţitelných postupů při výpočtu vodní eroze. V práci jsou uvedeny metody pro výpočet průměrného ročního odnosu zemin a následující vybrané modely poskytují základ slouţící k výpočtu okamţitého odnosu zemin. Základními metodami pro výpočet průměrného ročního odnosu zemin jsou pak metody USLE a RUSLE. Do této práce byly pro zjištění výpočtu okamţitého odnosu zemin vybrány jen modely, které jsou nejvíce dostupné.
Comparison of the newest methods for computation of water erosion
Keywords: erosion; USLE; RUSLE; model; erosion; USLE; RUSLE; model