Jak bojují rostliny s nedostatkem popřípadě přebytkem vláhy (Didaktické zpracování tématu na úrovni ZŠ) - Mašková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
V diplomové práci je provedeno didaktické zpracování tématu Jak bojují rostliny s nedostatkem popřípadě s přebytkem vody pro základní školy. Teoretická východiska obsahují odborné teoretické podklady k problematice a analýzu učebnic přírodopisu. Na základě analýzy učebnic přírodopisu a prostudování odborné literatury byly navrženy výukové texty na téma Voda v rostlinném těle resp. nedostatek (přebytek) vody v rostině. Součástí jsou také návrhy pracovních listů a didaktického testu. Tyto učební pomůcky jsou zaměřeny na aktivní, tvořivý samostatny nebo skupinový přístup žáku k plnění zadaných úkolů.
How plants adapt to shortage or surplus of water (didactic processing of the topic for primary school)
Keywords: Analýza učebnic; výukové texty; pracovní listy; test.; Analysis of natural history schoolbooks; tutoring texts; worksheets; didactit test.