Ecology and behaviour of an enigmatic fossorial rodent, the giant root-rat (Tachyoryctes macrocephalus), endemic to the Afroalpine habitat in the Bale Mountains, Ethiopia - Vlasatá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Výzkum v této dizertaci se zaměřuje na ekologii a chování ohroženého fosoriálního hlodavce, hlodouna velkého (Tachyoryctes macrocephalus), v afroalpínském ekosystému pohoří Bale v Etiopii a výsledky jsou porovnávány s ostatními ekologickými daty získanými na jiných fosoriálních/podzemních hlodavcích. Zaprvé se tato disertační práce zaměřuje na výzkum ekologického významu hlodouna velkého. Vyhodnocení jeho vlivu na různé prvky ekosystému velmi přispívá ke znalostem nejen druhu samotného, ale i k pochopení fungování ekosystému, který obývá. Ve skutečnosti výsledky první studie naznačují, že hlodoun velký v afroalpínském ekosystému plní roli ekosystémového inženýra. Zadruhé tato disertační práce obsahuje vůbec první radio-telemetrickou studii o hlodounu velkém, která se zaměřuje na jeho časovou a prostorovou aktivitu. Konkrétně ve druhé studii jsou vyhodnoceny výsledky o jeho denní aktivitě, jejím vzoru, množství a sezónní změně. Výsledky demonstrují rozdíly v aktivitě mezi striktně podzemními druhy hlodavců a těmi, které mají pravidelnou nadzemní aktivitu jako je hlodoun velký. Ve třetí studii jsme odhalili několik trendů v prostorovém chování hlodouna velkého, které mohou složit jako strategie, jak se vypořádat s drsnými environmentálními podmínkami v afroalpínském ekosystému.
Ecology and behaviour of an enigmatic fossorial rodent, the giant root-rat (Tachyoryctes macrocephalus), endemic to the Afroalpine habitat in the Bale Mountains, Ethiopia
Keywords: hlodoun velký; podzemní hlodavec; endemický; ekologie; chování; afroalpínský ekosystém; pohoří Bale; Etiopie; radio-telemetrie; the giant root-rat; fossorial rodent; endemic; ecology; behaviour; Afroalpine ecosystem; Bale Mountains; Ethiopia; radio-tracking