Sociální aspekty hospicové péče - Fialová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřená na sociální aspekty hospicové péče. V teoretické části bakalářské práce jsou objasněny základní pojmy, které s touto problematikou souvisí. Vysvětleny jsou především pojmy jako hospicová péče, paliativní péče, smrt, umírání, sociální práce atd. V praktické části jsem se v prvním případě snaţila zodpovědět otázku uspokojování sociálních potřeb klientů Hospice sv. Jana N. Neumana v Prachaticích. Další věcí, na kterou jsem hledala odpověď, je, zda hospic jako poskytovatel sociálních sluţeb dle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních sluţbách naplňuje závazek, který vyplývá z registrace. Výzkum byl prováděn metodou dotazování a pouţitá technika byla polořízený rozhovor. Příslušné rozhovory se uskutečnily v hospici sv. Jana N. Neumana v Prachaticích. V případě zkoumání, zda jsou naplňovány sociální potřeby klientů, tvořily výzkumný vzorek čtyři klientky hospice. Při hledání odpovědi na otázku plnění závazku vyplývajících z registrace jsem oslovila ředitele a sociální pracovnici hospice. Na základě výzkumu bylo zjištěno, ţe sociální potřeby klientů prachatického hospice jsou v rámci moţností uspokojovány. Co se týká naplňování závazků vyplývajících z registrace dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních sluţbách se dá na základě odpovědí říci, ţe závazky vyplývající z registrace prachatický hospic naplňuje. Jako největší problém vidím především důraz kladený na formální stránku věcí ze strany úřadů, kdeţto v hospici je na prvním místě důraz kladen na maximální uspokojení potřeb klienta.
Social Aspects of Hospice Care
Keywords: Hospicová péče; paliativní péče; smrt; umírání; sociální práce; Hospice care; paliative care; death; dying; social work