Životní styl studentů na středních školách v Havlíčkově Brodě. - Šauflová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Životní styl studentů na středních školách v Havlíčkově Brodě. Cílem mé práce bylo upozornit na současná možná rizika při nevhodném životním stylu mladistvých na středních školách. Jednalo se zejména o riziko vzniku závislosti na alkoholu a kouření. V České republice je konzumace alkoholu a kouření velmi rozšířena mezi mladými lidmi. Životní styl mládeže je ovlivňován řadou faktorů. S výchovou ke správnému životnímu stylu je důležité začít u dětí co nejdříve. Závislost na alkoholu a kouření působí nepříznivě na lidský organismus a způsobuje velkou řadu onemocnění. Práce podává aktuální informace o životním stylu studentů na středních školách v Havlíčkově Brodě. Věk, kdy dítě, či mladistvý získá první zkušenost s alkoholem nebo cigaretami, se za poslední dva roky značně snížil. Tato skutečnost samozřejmě zneklidňuje celou škálu odborníků z řad pedagogů, vychovatelů, zdravotníků či jiných odborně způsobilých pracovníků. Češi patří mezi přední konzumenty alkoholických nápojů na světě. Denně narůstá i počet kuřáků mezi mladými lidmi. S tím je spojeno i vysoké riziko předčasného úmrtí. Životní styl patří mezi důležité činitele, které mohou ovlivnit nejen chování, ale i zdraví člověka.
The lifestyle of secondary school students in the town of Havlíčkův Brod.
Keywords: Alkohol; kouření; závislost; životní styl; Alcohol; smoking; addiction; lifestyle