Horní zahrada českokrumlovského zámku - Kertesová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená bakalářská práce se zabývá barokní Horní zahradou českokrumlovského zámku s význačnými stavbami letohrádku Bellarie a Hudebního pavilonu. Tato zahrada byla založena již v 17. století za Eggenbergů a dostavěna v polovině 18. století za Schwarzenbergů. Práce shrne dosavadní umělecko-historický vývoj a zaměří se především na interpretaci Horní zahrady prostřednictvím původních plánů. Nejsou opomenuty ani kapitoly týkající se významných staveb a umělců, kteří se na zahradě podíleli. Horní zahrada je zasazena do kontextu českých barokních zahrad, kde je porovnána s parkem v Červeném Dvoře a Květnou zahradou v Kroměříži.
The Upper garden of the Český Krumlov castle
Keywords: zahrada; Český Krumlov; baroko; Červený Dvůr; Květná zahrada v Kroměříži; Andrea Altomonte; Jan Antonín Zinner; František Jakub Prokyš; Bellarie; a garden; Český Krumlov; baroque; Červený Dvůr; the Flower Garden in Kroměříž; Andrea Altomonte; Jan Antonín Zinner; František Jakub Prokyš; Bellarie