Hmatová kniha pro děti se zrakovým postižením - Bendová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce s názvem Hmatová kniha pro děti se zrakovým postižením se zabývá zrakem a zrakovým postižením, vývojem dítěte předškolního a mladšího školního věku a těžce zrakově postiženými dětmi. Zdůrazňuje důležitost hmatu, haptizace a rozvoje hmatu. Dále se zaměřuje na četbu dětí s těžkým zrakovým postižením. V praktické části se práce zabývá problematikou výroby hmatové knihy. Vyrobená hmatová kniha je předkládána nevidomým dětem k testování. Cílem práce je zjistit vhodnost a přínos předkládané vyrobené hmatové knihy a dostupnost knih pro děti s těžkým zrakovým postižením.
Tactile book for children with visual impairment
Keywords: Hmatová kniha; zrakové postižení; Braillovo písmo; předškolní věk; Tactile book; visual impairment; Braille; preschool age