Klíčivost semen, metody stanovení a její ovlivnění faktory prostředí - Kraus, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2021)
Srovnávali jsme klíčení a dynamiku klíčení druhů po různém ošetření semen stratifikací (za sucha, za vlhka, kolísání teploty). Pokus byl proveden v laboratorních podmínkách s použitím semen deseti druhů z komerčního prodeje. Výhoda domácího prostředí byla testována v polním experimentu a vyhodnocena klíčením semen tří druhů ze čtyř lokalit lišících se vlhkostí a semen z komerčního prodeje. Data jsme analyzovali pomocí zobecněných lineárních modelů.
Seed germination, methods of determination and its influence by environmental factors
Keywords: klíčivost semen; dynamika klíčení; statifikace; dormance; výhoda domácího prostředí; zobecnené lineární modely; seed germination; germination dynamics; stratification; dormancy; domestic environment advantage; generalized linear models