Faktory ovlivňující množství spermií v ejakulátu kanců - Štverák, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
V reprodukci prasat již dlouhodobě zaznamenáváme sezónní i nárazové poklesy v produkci selat. Nejsou však zcela známé konkrétní ovlivňující faktory nebo míra jejich dopadu na plodnost prasnic a kanců. Existuje mnoho studií, zabývajících se příčinami poklesu říjivosti prasnic a snižováním kvality spermatu kanců, ale ani v naučné literatuře nebo v odborných chovatelských diskuzích není dostatek prostoru věnován snižování kvantity spermatu kanců. Právě počet spermií v ejakulátu hraje významnou roli v oplození a má také přímý dopad na plynulý chod inseminačních stanic kanců a tím pádem i jejich odběratelů. Cílem práce bylo vyhodnotit počty spermií u sledovaných kanců na základě vlivu ročních období a porovnat je s ideální hodnotou. Veškeré údaje o množství spermií sledovaných kanců z let 2006 2010 byly rozděleny do skupin na základě data, kdy proběhl odběr ejakulátu. Tyto skupiny byly následně mezi sebou statisticky porovnány z hlediska průměrného celkového množství spermií v ejakulátu, průměrné koncentrace spermií a průměrného objemu ejakulátu. Průměrný celkový počet spermií dosáhl nejvyšších hodnot v zimě, druhý nejlepší výsledek byl vyhodnocen na podzim, ten však nebyl příliš vzdálen od jarních výsledků, které také dosáhly uspokojivých hodnot. Nejnižší celkový počet spermií byl zaznamenán v létě, ale i tyto nízké hodnoty byly podle odborné literatury v normě. Průměrná koncentrace spermií dosáhla maxima opět v zimě, ale tentokrát s nevelkým náskokem před jarem, které také vykazovalo vynikající výsledky. Horších hodnot bylo dosaženo na podzim a nejnižší výsledky ze všech připadly znovu na léto. Některé zdroje dokonce uvádí, že výsledky pro podzim a léto jsou pod hranicí normy. U objemu ejakulátu byl překvapivě nejlépe vyhodnocen podzim, avšak s nevýrazným rozdílem bylo dosaženo druhých nejlepších hodnot v zimě. Oproti výsledkům z koncentrace spermií byly u objemu ejakulátu zaznamenány poměrně nízké hodnoty na jaře, ale nejhorší výsledky byly, dle očekávání, opět v létě. Ze zjištěných výsledků vyplívá, že faktory související s probíhajícím ročním obdobím mají nezpochybnitelný vliv na produkci spermií plemenných kanců, přičemž tyto faktory poněkud odlišně působí na objem ejakulátu a na koncentraci spermií. Podle všeho je nejvhodnějším obdobím k reprodukci zima a nejméně vhodným obdobím je léto.
Factors influencing the amount of sperm in the ejaculate of boars
Keywords: plemenní kanci; plodnost; roční období; počet spermií; boars; fertility; season; number of sperm cells