Vliv produkčních procesů při pěstování brambor na emise CO2 - Jarešová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá částečným hodnocením životního cyklu brambor a jeho environmentálních dopadů během jednotlivých fází tohoto cyklu. Cyklus se skládá z vyhodnocení emisní zátěže produkce na poli, skladování a transportu ke zpracování i ke konečnému spotřebiteli. V rámci hodnocení emisní zátěže byly porovnány varianty jako ekologické a konvenční brambory, sezónní a skladované brambory, surové brambory a bramborové polotovary. K výpočtu emisní zátěže byl použit softwarový nástroj SimaPro. Cílem práce bylo nalézt jaké formy pěstování, zpracování a dopravy mají nejmenší environmentální dopad a navrhnout nejméně zatěžující varianty školním stravovacím zařízením.
Influence of production proces during potatoes growing on CO2 emissions
Keywords: Emise skleníkových plynů; pěstování brambor; ekologický/konvenční systém hospodaření; Emissions of green house gasses; production of potatoes; conventional/organic farming