Genderové stereotypy u Policie ČR - Schmidt, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce upozorňuje na problematiku genderových stereotypů u Policie ČR mezi policisty a policistkami, kteří jsou služebně zařazeni u Krajského ředitelství policie České Budějovice. Práce se zabývá problematikou náročnosti uvedeného povolání a vzájemnému porovnávání genderových rozdílů mezi muži a ženami v tomto povolání. Kromě jednoduchého rozdělení jednotlivých součástí a organizačního členění policie je zde podrobně popsána historie genderu, příklady stereotypního jednání, jeho vznik a příčiny. Dále se práce zabývá postavením žen ve společnosti, a to jak z historického hlediska, tak i v současné době. Jsou zde uvedena i statistická data a početní stavy policistů ? mužů a žen. Práce je zaměřena na konkrétní skupinu zaměstnanců Policie ČR ? policisty a policistky pracující na území města České Budějovice. Genderová problematika je velice zajímavým tématem. Rozdíly mezi mužem a ženou nejsou pouze fyzické, ale jedinci opačného pohlaví se posuzují za pomoci naučených nebo získaných stereotypů, které si s sebou přináší ze své původní rodiny. Genderové stereotypy ovlivňují životy obyvatel v této společnosti a nevyhýbají se ani policistům. Při stále narůstajícím počtu žen u Policie ČR často dochází ke střetu mezi jednotlivými pohlavími. Tato práce se zabývá způsoby, jak se jednotliví příslušníci opačného pohlaví dívají na své protějšky. Jak je vnímají v oblasti emoční a také v oblasti profesní. Výzkum byl proveden za využití metody sémantického diferenciálu pomocí dotazníku a zúčastnilo se ho 100 respondentů z řad policistů a policistek.
Gender stereotypes in the Police of the Czech Republic
Keywords: Gender; Genderové stereotypy; Policie České republiky; Policisté; Policistky; Genderová diskriminace; Gender; Gender stereotypes; Police of the Czech Republic; Policemen; Policewomen; Gender discrimination