Účetnictví v neziskové organizace - teorie a praxe - Smetanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část práce vysvětluje základní pojmy týkající se neziskových organizací a jejich vlastností a seznamuje nás s různými typy neziskových organizací. Popisuje právní legislativu, která upravuje činnost neziskových organizací a stanovuje způsoby účtování některých účetních operací, které se liší od účtování v ziskových organizací.Také zobrazuje možnosti financování jejich činností. Praktická část práce je aplikována na spolek Místní akční skupiny (MAS) Krajina srdce. Její hlavní činností je podpora rozvoje venkovského území Jihočeského a Středočeského kraje. Praktická část je zaměřena na analýzu účetníh o režimu a způsobu financování vybrané neziskové organizace. Analýza účetního režimu popisuje specifika účtování MAS Krajiny srdce, mezi které patří např. účtování darů, dotací a členských příspěvků. Jako výhodou účtování u darů a členských příspěvků může být označeno, že tyto vyjmenované zdroje jsou osvobozeny od daně z příjmů. Z analýzy vícezdrojového financování vyšlo najevo, že organizace financuje svou činnost převážně dotacemi. Tyto dotace tvoří více než 75% veškerých zdrojů, které má spolek k dispozici. Bylo navrženo, aby se organizace snažila získat více individuálních dárců nebo zahájila další vedlejší činnost.
Accounting in non-profit institucion - theory and practice
Keywords: nezisková organizace; spolek; legislativa; non-profit institution; citizens association; legislation