Pevné objetí podle Prekopové v sociální práci - Procházková, Radka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem "Pevné objetí podle Prekopové v sociální práci" se věnuje tématu, které je dle mého názoru velice aktuální a zajímavé, pro některé dalo by se říci i trochu kontroverzní. O to zajímavější bylo na této práci pracovat a v praktické části zmapovat, jak na tuto metodu pohlížejí sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách v pobytových zařízeních, jež poskytují sociální služby dle Zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v Jihočeském kraji. První část práce, teoretická, je zaměřena na historický vývoj této metody, ačkoli se jedná o metodu poměrně mladou, vymezení postavení Terapie pevným objetím podle Prekopové (dále jen TPO) v psychoterapii, kde je zařazována mezi alternativní, potenciálně nebezpečné či problematické přístupy v psychoterapii, pojmům, které s TPO úzce souvisejí, jelikož se jedná o terapii, jejíž úkolem je obnova lásky a vazby mezi účastníky terapie, definici, základním cílům, formám a kontraindikacím terapie, tomu, jak je veden výcvik terapeutů a etickému kodexu. Dále je zde popsán současný stav v ČR a vztah této metody k sociální práci. Poslední podkapitola je věnována pobytovým zařízením sociálních služeb tak, jak jsou definována v Zákoně č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, jelikož praktická část této práce je zaměřena na sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách v pobytových zařízeních poskytujících sociální služby dle Zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v Jihočeském kraji. Pro zpracování praktické části jsem si určila dva dílčí cíle. První dílčí cíl, kterým bylo zjistit, zda sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách v pobytových zařízeních znají TPO. Jako druhý dílčí cíl jsem zjišťovala, zda se TPO využívá při práci s klienty v některém pobytovém zařízení v Jihočeském kraji. Na základě těchto dílčích cílů jsem stanovila 2 hypotézy. První hypotézu: "Metoda pevného objetí není v Jihočeském kraji v zařízeních sociálních služeb rozšířena." A druhou hypotézu: "Pracovníci v sociálních službách a sociální pracovníci podle Zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v Jihočeském kraji nejsou dostatečně informováni o možnosti využití Terapie pevného objetí podle Prekopové." Data pro výzkum jsem získala pomocí kvantitativního výzkumu, který byl realizován dotazníkovým šetřením. Dotazník obsahoval celkem 22 otázek. 19 uzavřených, 1 polootevřenou a 2 otevřené (viz příloha č. 3). Výběrový soubor tvořili sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách v pobytových zařízeních poskytujících sociální služby dle Zákona č.108/2006 Sb. o sociálních službách v Jihočeském kraji. Zařízení jsem si vyhledala pomocí Registru poskytovatelů sociálních služeb, který spravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výzkum byl rozdělen na dvě fáze. V první fázi jsem si z celkového počtu 72 organizací a zařízení vybrala 12 pro předvýzkum, následně jsem oslovila zbývajících 60. Příslib vyplnění dotazníků jsem dostala od 50 organizací a zařízení. Celkem jsem rozdala 250 dotazníků, které jsem v zařízeních ponechala 1-2 týdny a poté je opět osobně vyzvedla. Vyplněných dotazníků se mi vrátilo 238. Z těchto bylo 12 dotazníků vyřazeno pro neúplné nebo chybné vyplnění. Data pro výzkum tedy byla zpracována z 226 dotazníků. K vyhodnocení získaných dat jsem využila analýzu kategoriálních dat a statistické zpracování pomocí třídění druhého stupně. Hodnověrnost hypotéz byla testována chí kvadrát testem. Data z dotazníkového šetření jsou prezentována v grafech a tabulkách a následně rozpracována v části práce Diskuze. První hypotéza: "Metoda pevného objetí není v Jihočeském kraji v zařízeních sociálních služeb rozšířena." byla potvrzena a druhá hypotéza: "Pracovníci v sociálních službách a sociální pracovníci podle Zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v Jihočeském kraji nejsou dostatečně informováni o možnosti využití terapie pevného objetí podle Prekopové." byla vyvrácena.
Holding therapy according to Dr. Jirina Prekop in social work
Keywords: terapie pevným objetím podle Prekopové; rodina; rodinné konstelace; sociální práce; alternativní terapie; holding therapy by Prekop; family; family constellation; social work; alternative therapy