Komplexní rehabilitace po náhradě předního zkříženého vazu kolenního kloubu a návrat k předoperačním aktivitám - Boorová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Jako téma mé bakalářské práce jsem si zvolila "Komplexní rehabilitaci po náhradě předního zkříženého vazu kolenního kloubu a návrat k předoperačním aktivitám". Toto téma jsem si vybrala z toho důvodu, protože ruptura LCA je velice častá zejména u sportovců, se kterými bych v budoucnu ráda spolupracovala. Dalším důvodem byl ten fakt, že s rupturou LCA mám osobní zkušenost a ráda bych do této problematiky více pronikla. V teoretické části popisuji anatomii, biomechaniku a kineziologii kolenního kloubu. Za zajímavou kapitolu považuji tu, ve které se zabývám mechanismem poranění LCA. Věřím, že by tyhle informace mohly být přínosné nejenom pro sportovce. Důležitou kapitolou je léčba při poranění LCA, kde popisuji, jak léčbu operativní, tak konzervativní a kapitola věnující se fyzioterapii po plastice LCA, kde se věnuji popisu jednotlivých fází rehabilitace a užívaných technik a postupů. Pro praktickou část jsem zvolila metodu kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor obsahoval celkem čtyři pacienty po ruptuře LCA. Dva z nich byli léčeni operativně, a dva konzervativně. Terapie u chirurgicky léčených pacientů probíhala mezi 5.-10. pooperačním týdnem a u konzervativně léčených pacientů probíhalo sledování 4 týdny. Všichni pacienti byli sportovně založení lidé ve věku od 32 do 52 let. V rámci zkoumání bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření a patřičná terapie. Cílem této práce bylo stanovit vhodný rehabilitační plán, který byl optimální pro pacienty po operaci LCA a zmapovat alternativní metody léčby při poranění LCA. Z výsledků výzkumu vyplývá, že u operačně řešených pacientů došlo pravidelným cvičením především ke zvětšení kloubního rozsahu, svalové síly a stability v kolenním kloubu. U konzervativně řešených pacientů se nám podařila zajistit především lepší stabilita kolenního kloubu, která u obou pacientů byla zasažena nejvíce. Tato práce může být využita jako studijní materiál pro fyzioterapeuty v jejich klinické praxi nebo pro studenty fyzioterapie, se zájmem o tuto problematiku.
Complex rehabilitation after replacement of anterior cruciate ligament of knee joint and return to preoperative acitivites
Keywords: kolenní kloub; poranění LCA; operativní terapie; konzervativní terapie; fyzioterapie; knee joint; LCA injury; operative therapy; conservative therapy; physiotherapy