Haptické deníky - Štěchová Žáková, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se pokouší nastínit problematiku hmatu ve vztahu k umění a každodennosti. První kapitola se věnuje blíže fenoménu hmatu, představuje tento smysl, charakterizuje komunikaci dotykem, zabývá se tvůrčími typy podle Viktora Lowenfelda, rozebírá pojem haptiky a věnuje se umění a hmatu. V druhé kapitole představujeme jednotlivé typy deníků, psychologické aspekty vedení deníků a také rozebíráme vztah deníků a taktilismu. Třetí kapitola je prakticky zaměřená, popisuje smysl haptických deníků a představuje formou volných asociací jednotlivé haptické objekty- asambláže. Součástí práce je celkem 7 hmatových objektů
Haptic diaries
Keywords: Haptika; hmat; taktilismus; deník; Jan Švankmajer; Viktor Lowenfeld; objekt; asambláž; Haptic; sense of touch; taktilism; diary; Jan Švankmajer; Viktor Lowenfeld; object; asamblage