Reflexe dětství v obrazech 19. století - Mičková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce s názvem ''Reflexe dětství v obrazech 19. století'' se věnuje problematice dětství a dítěte v historickém kontextu v oblasti dětského portrétu. Jedná se o materiálovou studii, která se snaží osvětlit význam ikonografických pramenů pro zkoumání daného tématu. Základní pramenný korpus tvoří dosud nepublikované dětské portréty 19. století z jihočeských hradů a zámků, jež jsou zprostředkované v podobě katalogu. Tento korpus je doplněn o některá díla významných portrétistů té doby, ta jsou reprodukovaná v obrazové příloze. Cílem práce je pokus o interpretaci předložených obrazů a objasnění změn v přístupu vnímání dětství 19. století, odrážející se v portrétním umění.
Reflection of Childhood in Pictures of the 19th Century
Keywords: dětství; portrét; 19. století; childhood; portrait; nineteenth century