Obraz postapokalyptického světa v současné angloamerické próze - Anděl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá interpretací příčin vzniku apokalypsy a jejích důsledků pro civilizaci ve sci-fi a hororových románech od Richarda Mathesona, Johna Wyndhama, Simona Clarka, Davida Brina, Stephena Kinga a Cormaca McCarthyho. Úvodní kapitola vysvětluje pojem "apokalypsa" a stručně charakterizuje žánr apokalyptické a postapokalyptické literatury. Literární analýza se zaměřuje na jednotlivá díla, která rozvíjejí téma konce či začátku (nového) světa a postapokalyptické prvky (adaptabilita, epidemie, vznik totalitního režimu, násilí a smrt). Kromě literatury zabývající se postapokalyptickým tématem tato práce zmiňuje tématiku potenciální hrozby apokalypsy (pocit ohrožení) v dílech od Mary Shelleyové, Brama Stokera a Stephena Kinga.
The Picture of the Post-Apocalyptic World in Contemporary Anglo-American Fiction
Keywords: apokalypsa; postapokalyptické světy; potenciální hrozby; rozklad společností; smrt; odcizení; apocalypse; post-apocalyptic worlds; potential threat; society disintegration; death; alienation