Genetická diverzita vybraných plemen koní - Jankovská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je přinést poznatky o genetické diverzitě koní, hodnocení diverzity, současný stav ochrany genových zdrojů. Nejdříve jsou popisovány historie, domestikace koní, plemena a biodiverzita. Z genetické stránky jsou popisovány genetická diverzita, mikrosatelity, markery, mitochondrie. Dále jsou popisovány genetické zdroje, jejich ochrana, uchování, dnešní stavy koní a jejich vývoj.
Genetic diversity of chosen horse breeds
Keywords: domestikace koní; historie koní; biodiverzita; mikrosatelity; mitochondrie; markery; genetické zdroje; národní program.; domestication of horses; history of horses; biodiversity; microsatelites; mitochondria; markers; genetic resources; national program.