Nemovitý majetek daňové a účetní aspekty české a mezinárodní legislativy - Vacková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se bude zabývat vymezením a analýzou harmonizace českých účetních standardů a IAS/IFRS. Se zaměřením na dlouhodobý hmotný majetek - nemovitý majetek. Cílem práce je popsat, jak základní rozdíly, tak vybrané zvláštní výjimky, týkající se této oblasti. Především se bude věnovat klasifikaci majetku, jeho ocenění a dalším charakteristikám hmotných aktiv, u nichž bude porovnáno účetní i daňové hledisko a zároveň zdůrazněny jejich diference v rámci české a mezinárodní legislativy, v případě, že se musí účetní jednotky touto legislativou řídit. Cílem je popsat způsob použití u české a mezinárodní legislativy s důrazem na rozdíly, které se vztahují na nemovitý majetek. Dále pak analyzovat problematiku nemovitého majetku ve vazbě praktické aplikace a zároveň ve vazbě na IFRS/ US GAAP.
Immovable property tax and accounting aspects Czech and international legislation
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; nemovitý majetek; IAS/IFRS; US GAAP; České účetní standardy; long-term tangible property; immovable property; IAS/IFRS; US GAAP; czech accounting standards