Perspektivy prodeje (bio)mléka v prodejních automatech - Andrlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Literární přehled této práce se zabývá konvenčním a ekologickým chovem skotu a dále produkcí, kvalitou a spotřebou konvenčního mléka a biomléka v rámci České republiky. Popisován je také vývoj výkupních cen mléka placených farmářům mlékárnami. V praktické části této práce jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření zaměřeného na vlastníky mlékomatů a dále na výrobce, resp. distributory těchto zařízení, která byla v době vzniku práce na šetřených územích (tj. na územích Jihočeského kraje a Hl. m. Prahy) v provozu. Respondenti byli dotazováni prostřednictvím telefonu, zřídka na vlastní žádost odpovídali na otázky e-mailem. Z výsledků byly vyvozeny závěry týkající se ekonomické úspěšnosti provozování těchto zařízení a stanoveny další možnosti rozvoje této distribuce mléka vč. nových trendů.
The perspectives of selling (organic) milk in milk vending machines
Keywords: konvenční chov skotu; mléko; ekologický chov skotu; biomléko; distribuce (bio)mléka; automaty na mléko = mlékomaty; conventional breeding of cattle; milk; environmental = ecological breeding of cattle; organic milk; distribution of (organic) milk; milk vending machines