Rozvoj podnikání v sociálních službách v regionu - Preňková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zabývat se problematikou financování sociálních služeb. Myšlenkou bakalářské práce je analyzovat a porovnávat zdroje financování vybraných domovů pro seniory. Sociální služby se poskytují osobám, které mají problém uspět například na trhu práce absolventi, nebo dalším osobám, které potřebují pomoc i jiné osoby například senioři nebo postižení lidé. Práce vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na obecné pojmy týkající se sociálních služeb a zejména jejich financování. Dále jsou vysvětleny základní termíny týkající se efektivity, finančního plánu a komunitního plánování. Praktická část bakalářské práce se zabývá popisem domovů pro seniory, které se liší svými zřizovateli, a jejich hlavními finančními zdroji. Na závěr bakalářské práce jsou shrnuty výsledky z analýzy, jejíž cílem bylo zjistit, který ze dvou vybraných domovů pro seniory je financován efektivněji a lépe hospodaří se svými náklady.
Business Development of Social Services in Region
Keywords: sociální služby; příspěvek na péči; efektivní financování; finanční zdroje; náklady; výnosy; social services; allowance for care; effective financial; funding sources; costs; profits