Využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva - Uhlířová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem diplomové práce je využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva. Použity byly alternativní mouky z výlisků tří druhů olejnin (len setý, konopí seté, ostropestřec mariánský) a červené řepy.První část práce je věnována teoretické části, která nabízí obecný přehled týkající se běžného pečiva z hlediska legislativy, běžně používaných surovin a technologie výroby. Dále pak jsou popisovány plodiny, ze kterých byla zpracována kompozitní mouka. Druhá část práce je zaměřena na praktickou část, která je zpracována na zá-kladě zhotovení pekařského pokusu s využitím obohacujících kompozitních mouk. Bylo vyrobeno 10 druhů bulek s 10% substitucí pšeničné mouky různými varianta-mi kompozitních mouk.
Use of composite flours for the preparation of common bakery products
Keywords: Běžné pečivo; kompozitní mouka; len setý; konopí seté; ostropestřec mariánský; červená řepa; ordinary pastry; composite flours; flax plant; hemp; milk thistle; beetroot