Fyzioterapie ve vztahu k funkční infertilitě žen - Kuklová, Valerie (Jihočeská univerzita, 2021)
Infertilitu lze definovat jako neschopnost páru otěhotnět během jednoho roku nechráněného pohlavního styku, a to minimálně dvakrát týdně, nebo ji lze definovat jako neschopnost ženy donosit životaschopný plod. V České republice je nedobrovolně bezdětných 20-25% párů. Infertilitu jako nemoc je možné léčit pomocí metod asistované reprodukce a mnoha dalšími metodami, mezi něž patří i fyzioterapeutická léčba. Cílem této práce bylo popsat některé možnosti fyzioterapeutické léčby ve vztahu k funkční infertilitě žen, dále pak popsat vliv na celkový stav pohybového aparátu, pánevního dna a plodnost ženy. Na základě stanovených cílů byly v teoretické části popsány poruchy plodnosti a jejich příčiny, dále fyzioterapeutické metody vhodné k léčbě funkční ženské infertility. Popsáno bylo několik metod, podrobněji byla popsána metoda Ludmily Mojžíšové. V praktické části práce bylo využito kvalitativního výzkumu, konkrétně případové studie formou kazuistik. Výzkum probíhal v zařízení Rehabilitace Borovany s.r.o. u Českých Budějovic. Pro výzkum byly vybrány ženy s diagnostikovanou funkční infertilitou. Cílem tohoto výzkumu bylo pozorovat změny stavu celého pohybového aparátu, zvláště pak pánevního dna. U těchto pacientek došlo k celkovému zlepšení pohybového aparátu, ke zlepšení držení těla. Dále se zlepšil stav svalů hlubokého stabilizačního systému, zvláště pak svalů pánevního dna, došlo i k úpravě dechového stereotypu. Všechny pacientky se cítily subjektivně lépe. Jedna z těchto pacientek během fyzioterapeutické léčby oznámila své těhotenství. Tato bakalářská práce je přínosem pro seznámení se s problematikou funkční ženské sterility a metodami její léčby. Dále může být využita v klinické praxi fyzioterapeutů, kteří se o tuto problematiku zajímají.
Physiotherapy in relation to functional infertility of women
Keywords: Infertilita; poruchy plodnosti; pánevní dno; fyzioterapeutické metody; metoda dle Ludmily Mojžíšové; Infertility; fertility disorders; pelvic floor; physiotherapy methods; the method of Ludmila Mojžíšová