Možnosti fyzioterapie ke zlepšení stabilizační funkce dolní končetiny u fotbalistů - Slopovská, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce má za účel předložit možnosti zlepšení fotbalového kopu. Kopací technika je základem kvalitně odvedeného výkonu při fotbalových zápasech, ale i při přípravě. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, části teoretické a praktické. V teoretické práci jsem se zabývala historií fotbalu a nejčastějšími úrazy v tomto sportu. Dále jsem popsala anatomii a kineziologii kloubu kyčelního, kolenního a hlezenního. Zpracovala jsem poznatky týkající se posturální motoriky, včetně vyšetření a testů, které jsem dále využila v praktické části této bakalářské práce. V praktické části byla metodicky použita technika smíšeného výzkumu. Výzkumný vzorek se skládal ze 4 hráčů TJ Sokolu Hartmanice ve věkovém rozmezí 22-29 let. Vyšetření hráčů bylo založeno na vstupním a výstupním kineziologickém rozboru včetně vyšetření pohybových stereotypů. Hráči byli podrobeni posturografickému vyšetření. Hodnoceny byly také jejich kopací schopnosti testy přesnosti kopu v definovaných situacích. Intervence proběhla formou fyzioterapeutem vedené autoterapie 2-3x týdně po dobu 8 měsíců. Byl vytvořen jednotný soubor cviků ke zlepšení stabilizace odkopové i stojné dolní končetiny včetně trupu. Při tvoření cvičební jednotky jsem využila prvků z Dynamické neuromuskulární stabilizace (DNS), Senzomotorické stimulace (SMS) Akrální koaktivační terapie (ACT), metody Freeman a cviků na velkém míči. Cíly této bakalářské práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie při intervenci s fotbalisty vedoucí ke zlepšení stabilizační funkce odkopové a stojné dolní končetiny, objasnit roli stabilizační funkce dolních končetin u hráčů fotbalu a navrhnout odpovídající cvičební jednotku.
Possibilities of physiotherapy to improve the stabilization function of lower limb in football
Keywords: fotbal; stabilizace; přesnost kopu; DNS; SMS; football; stabilization; kick accuracy; DNS; SMS