Očekávání rodičů při výběru alternativních mateřských škol - Koželuhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá očekáváním rodičů, kteří pro své děti volí alternativní mateřské školy. Nejdříve byly stručně popsány vybrané alternativní směry předškolního vzdělávání a také význam, jaký pro dítě i jeho rodinu má zahájení docházky do MŠ. Následně byly stanoveny výzkumné otázky. Odpovědi na ně byly zjišťovány smíšeným výzkumem. Kvantitativním dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, jaká očekávaní rodiče od alternativních mateřských škol mají především v oblasti komunikace s MŠ, osobnosti učitele, edukace a socializace dítěte. Výsledky byly dále ověřeny a hlouběji objasněny kvalitativním výzkumem metodou interview. Z výzkumného šetření vzešlo, že rodiče především očekávají, že MŠ dětem nabídne bezpečné prostředí, ve kterém budou mít dostatečný prostor pro volnou hru. Pomůže dětem začlenit se do skupiny vrstevníků a umožní jim poznávat svět v souvislostech. Rodiče rádi využijí osobní komunikaci s učitelkou. U pedagoga především vyžadují, aby byl empatický, trpělivý a kreativní.
Parents' expectations when choosing alternative kindergartens
Keywords: Alternativní program; očekávání; komunikace; osobnost učitele; edukace; socializace; Alternative program; expectations; communication; teachers´ personality; education; socialization