Norma, úzus, spisovnost - srovnání přístupů k jazykové kultuře v ČR a ve Francii - Zahradníková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá srovnáním přístupů k jazykové kultuře v České republice a ve Francii. V úvodní kapitole představuje vývoj koncepce normy a kodifikace v obou zemích z historické perspektivy. V českém prostředí se zaměřuje zejména na teorie Pražského lingvistického kroužku v jeho klasickém a poválečném období, v prostředí francouzském pak vymezuje pojem ?bon usage? a pojednává o úloze Francouzské akademie a jejím vlivu na charakter spisovné francouzské normy. Následně provádí rozbor současných trendů v oblasti jazykové kultury v obou zemích, přičemž se zaměřuje zvláště na problematiku vymezení spisovného jazyka, pojednává o jazykové situaci ve školách a představuje některé návrhy řešení, které mají situaci současné jazykové kultury zlepšit. V závěrečné kapitole vymezuje podstatné shody a rozdíly v přístupech k jazykové kultuře v obou zemích a naznačuje její směřování do budoucna.
Norm, usage, literary form - comparation of the admissions to a language culture in the Czech Republic and in France
Keywords: jazyková kultura; norma; úzus; kodifikace; spisovnost; language culture; norm; usage; codification; literary form