Vývoj cen povolenek CO2 v souvislosti se světovými konferencemi o klimatických změnách - Jirek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce je ukázat, jak fungují povolenky na emise oxidu uhličitého v systému pro regulaci emisí v Evropské unii. První a druhá kapitola vysvětluje globální oteplování, uvádí přehled názorů na řešení znečištění životního prostředí za pomoci ekonomických nástrojů a informuje o první konferenci zabývající se klimatickými změnami, která proběhla v roce 1992 v Riu de Janeiru. Třetí a čtvrtá kapitola informuje o původu a vývoji systému obchodování s emisemi v Evropské unii (EU ETS) a dalších klimatických konferencích, které se konaly v letech 2007 - 2015. Analytická část mé práce se zabývá třetím obchodovacím obdobím v systému EU ETS, faktory, které mají vliv na cenu povolenky a opatřeními vyplývajícími z globálních klimatických konferencí. V této části ověřuji, zda je možné klimatické konference považovat za trend, který posouvá celou poptávkou křivku. Tento předpoklad byl testován za pomoci hypotézy: " V období konání klimatické konference roste cena povolenky." Tato hypotéza je zkoumána na základě podmínky ceteris paribus a výsledkem této práce je skutečnost, že konference nemají na cenu povolenky vliv. Výsledek ukazuje, že cena povolenky je pravděpodobně ovlivňována jinými faktory, které nebyly předmětem mé analýzy.
The development of prices of CO2 allowances in relation to the world conferences about climate change
Keywords: oxid uhličitý; emisní povolenka; EU ETS; klimatická konference; cena; carbon dioxide; emission allowance; EU ETS; climate conference; price